Sinds enige tijd is er een nieuwe functie in de huisartsenpraktijk van Gezondheidscentrum Brakkenstein: de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg, afgekort poh-ggz. Deze pagina informeert u over wat deze functie inhoudt en wat de poh-ggz voor u kan betekenen.
Om welke klachten gaat het?
Als u met psychische of psychosociale klachten naar uw huisarts gaat (bijvoorbeeld problemen gerelateerd aan werk, opvoeding of relaties), kan de huisarts u adviseren een afspraak te maken met de poh-ggz. Hij kan dat doen als hij bijvoorbeeld zelf te weinig tijd heeft om u goed te helpen, behoefte heeft aan meer informatie of gespecialiseerd advies.
Hoe werkt de poh-ggz?
In een gesprek brengt de poh-ggz samen met u uw klachten en vragen in kaart. Vervolgens informeert en adviseert de poh-ggz u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit betekent dat u een of meerdere gesprekken bij de poh-ggz hebt of een verwijzing krijgt naar een andere hulpverlener of instelling (zoals maatschappelijk werk, een psychologenpraktijk of een GGZ-instelling) of een vervolggesprek bij de huisarts.
De poh-ggz kan u dus helpen door:
-het verhelderen van problemen;
-het geven van informatie en advies over behandeling en verwijzing;
-in sommige gevallen kortdurende behandeling in de huisartsenpraktijk door de poh-ggz;
-soms nazorg na behandeling in de GGZ;
-en soms overbruggingszorg als er sprake is van een wachtlijst.
Hoe komt een afspraak bij de poh-ggz tot stand?
Een afspraak met de poh-ggz komt tot stand op initiatief van uw huisarts. U kunt ook zelf met uw huisarts bespreken of een gesprek met de poh-ggz voor u zinvol kan zijn. Na een verwijzing van de huisarts, wordt een eerste gesprek met de poh-ggz gepland. Na het eerste gesprek zal de poh-ggz u en uw huisarts adviseren over een vervolgtraject.
Kosten
Aan de gesprekken met de poh-ggz zijn voor u geen kosten verbonden.
Spreekuren
De functie van poh-ggz wordt vervuld door Jacqueline de Groot en Lizan van Dilven.